Deze afbeelding hierboven was het vroegere tuinders gebied.

 

 

 

Ik heb laatst eens in mijn staat rondgekeken en vroeg me toen af wat er stond voordat deze wijk was gebouwd. Ik ben vervolgens eens goed gaan zoeken en heb hier een paar resultaten gevonden! Het viel mij erg op dat de straat best wel hobbelig is om het zo maar te zeggen. Voor mij was het dus al snel duidelijk dat het op zachte grond is gebouwd, namelijk klei. Aan het begin van de wijk staat ook nog een huis dat totaal niet op de huizen die in de wijk staan. Ik ben te weten gekomen dat dit een huis was dat aan een tuindersgebied grensde, die zich daar vroeger heeft bevonden. Ook ben ik op internet gaan kijken wanneer deze wijk is gebouwd en hoe dat tot stand gekomen is. In 1995 kwam er een plan van Architectenbureau Alberts en Van Huut voor een nieuwe woonwijk in Heemskerk. Dit architectenduo heeft een speciale, vrolijke manier van ontwerpen: de organische stijl.

Op de plek van de woonwijk lag vroeger een tuindersgebied. Tegenwoordig is er één woning overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing; dit huis aan de Pieter Acker is een van de weinige niet-organische gebouwen in de wijk. Deze woning valt des te meer op door diens centrale ligging tussen de overige organische bouw.

De bouw van een woonwijk op een groen tuindersgebied oogstte in eerste instantie veel kritiek, maar tussen 1996 en 2000 werd dan toch de eerste fase voltooid. Als gevolg van een toegenomen vraag is een tweede fase rond 2006 gereed gekomen. Deze beslaat vooral het zuidelijke deel en de noordwestelijke hoek van de wijk. Onder de tweede fase vallen ook              speciale 'klimaathuizen' aan de Pad Acker. De straatnamen verwijzen naar het tuinbouwverleden. Alle straten die officieel tot Waterakkers-Lunetten behoren, eindigen met 'Acker' in hun naam.

Het oorspronkelijke kleurgebruik op de gevels en kozijnen stamt af van de elementen vuur, lucht en water. Het element aarde komt terug in de vele groenvoorzieningen die de wijk rijk is, evenals in de roodbruine bakstenen.

Hoewel de architecten een harmonische eenheid voor ogen hadden door dit kleurenschema voor te schrijven aan de gehele wijk, zijn een aantal woningen in de loop der tijd toch in andere kleuren overgeschilderd. De gemeente had geen verplichting het kleurenschema te handhaven, doch bewoners zouden volgens het koopcontract elkaar aan moeten spreken om de juiste kleuren te behouden. Dit laatste is echter niet gebeurd, met alle gevolgen van dien.

In oktober 2010 is de gemeente hiertegen opgetreden en de regel luidt 'voor oktober 2011 heeft iedere bewoner zijn kozijnen weer op de oorspronkelijke kleur!'. Dit heeft amper gewerkt, in juni 2011 waren er nog maar 4 huizen van een andere kleur naar de oorspronkelijke kleur gebracht, met erbij dat er nog een bewoner van de oorspronkelijke kleur naar een eigen kleur heeft gewisseld.In 2010 werd aan de westzijde van de Waterakkers-Lunetten de autoboulevard Waterwegen aangelegd. Met de bouw van Drogtrop is de autoboulevard voltooid. Opvallend is het gebouw van supermarktketen Albert Heijn aan de Rijksstraatweg. Het is een van de nieuwste gebouwen in de organische stijl (geopend in 2012) en de enige zonder woonbestemming.

Ik vindt dat de wijk mag blijven zoals die is. Ik vind het er erg gezellig uitzien met al die kleuren. Voor mij hoeft er niets verandert te worden en bovendien vindt ik het hartstikke leuk om hier te wonen!